Canitrail

Canicross meer dan hardlopen met je hond!

Canicross is de algemene term voor het hardlopen met je hond waarbij de hond al trekkend voor de loper uit loopt. Bij het canicrossen loopt de hond niet naast je, niet achter je, niet los maar altijd trekkend vooruit. Het parcours waarop gelopen wordt is altijd off-road.

“Canicross is dat niet gewoon hardlopen met je hond? “ Nee. Bij het ‘hardlopen met je hond’ loopt de hond los of naast je, terwijl bij canicrossen de hond juist trekkend vooruit loopt. Het is van groot belang om in alle gevallen en situaties de controle over je hond én de controle over de snelheid te behouden.

Bij het canicrossen is de hond altijd voorwaarts gericht en wordt de hond door de loper aangestuurd. Je werkt samen als een team, waarbij de loper altijd leidend dient te zijn. Hij/zij bepaalt de richting, route en de snelheid. De hond, voor de loper uit, zal zich hieraan aanpassen en volgen. De hond zal bij het canicrossen de loper vooruit trekken middels de elastische lijn waarmee de hond en de loper aan elkaar verbonden zijn.

Een veel gemaakte fout is dat men vaak denkt dat het bij canicross altijd gaat om snelheid. Dit is niet het geval. De loper bepaald het tempo waarin gelopen wordt en dat kan in alle tempo’s van langzaam tot sneller. Het wel belangrijk dat ook bij een langzamer tempo de lijn tussen de loper en hond altijd op een lichte spanning staat en dat hond voorwaarts blijft trekken.

Wat is het verschil tussen canicross en canitrail?

In beide gevallen gaat het om canicross, hardlopen met je hond waarbij de hond trekkend voor je uitloopt.  Bij de wedstrijdcross is echter tijd en snelheid voor de meeste deelnemers het uitgangspunt, terwijl tijdens een canitrail in de meeste gevallen geen tijdregistratie plaatsvindt. Een ander belangrijk verschil tussen wedstrijdcross en trail is de afstand. Bij de wedstrijdcross wordt vaak een afstand van ca. 2,5 km (korte cross) en 5 – 5,5 km (lange cross) aangehouden. Bij langere afstanden, vaak 8 of meer, spreken we over canitrail waarbij de hond nog steeds voorwaarts is gericht (trekken) maar waarbij de snelheid veelal lager is, om ook zo de langere afstanden te kunnen volhouden. Tijdens het canitrailen is er vaak meer tijd en ruimte om te zo af en toe te stoppen wanneer je dat wil en even rustig te genieten van de natuur en de omgeving.

Naast canitrail in de eigen bossen, strand of duinen is er ook ook de link met trailrunning in de heuvels en bergen. Hierbij kun je dan denken aan een meer technisch en zwaarder en heuvelachtiger parcours voor zowel loper als hond. Mooie gebieden heb je hier  al voor in  Zuid- Duitsland, Luxemburg en de Ardennen en mogelijk ook hele mooie stukjes in Limburg, zonder alle andere mooie plekjes van Nederland over te slaan.

Voor wie is canicross/canitrail geschikt?

Voor iedereen die graag hardloopt en of sportief met zijn hond bezig wil zijn. Het gaat niet om de snelheid die je zelf kunt lopen maar een goede basisconditie is een goed begin. Om ‘echt’ te beginnen met canicrossen wordt vaak aangeraden dat je ongeveer 5 tot 8 km zelfstandig kunt hardlopen.

Laat je goed informeren en volg eventueel een beginners workshop om kennis te maken en om te kijken of het iets voor je is. Tijdens veel workshops is het vaak mogelijk het juiste om materiaal te lenen. Start2Enjoy

De hond dient minimaal 1 jaar oud te zijn om te beginnen met canicrossen, en voor grotere rassen kan het geen kwaad om nog wat langer te wachten. De hond dient volgroeit te zijn voordat we de hond trekkend kunnen belasten. Dit komt de gezondheid van de hond op latere leeftijd alleen maar ten goede.

Wil jij ook starten? Het Start2Enjoy programma biedt de mogelijkheden voor Start2Canicross, Workshops en Trainingen in groepsverband of individuele begeleiding.

Uitrusting

De benodigde uitrusting bestaat uit 3 delen. Een Harnas voor de hond, een heupgordel voor de loper en een elastische lijn waardoor de hond en de loper met elkaar verbonden zijn. Met name het harnas of tuig van de hond verdient de juiste aandacht bij het passen en het aanschaffen daar van. Het harnas moet om te beginnen de hond voldoende vrijheid geven om goed te kunnen bewegen en rennen, het moet dus vrij zitten rondom het schoudergewricht. De hond zal tijdens het canicrossen trekkend voor de loper uit lopen, hiervoor moet het harnas ook op het borstbeen van de hond zitten, niet er boven en niet er onder.

In zijn algemeenheid kennen we 2 soorten harnassen, en dat is een sporttuig en een trektuig. Het sporttuig is niet/minder geschikt voor het canicrossen daarvoor zijn speciaal de trektuigen ontworpen. Let hierbij dus altijd goed op bij de aanschaf en laat je goed adviseren!. Voor meer informatie en/of advies kun je bijvoorbeeld terecht bij Rundog of Canicrossgear.nl of Run with Pride

Evenementen en wedstrijden

Bij het canitrailen wordt er veelal verschil gemaakt tussen evenementen speciaal voor canitrail en ‘reguliere’ trail evenementen waar canitrailers zijn toegestaan.

Wil je graag deelnemen aan een evenement kijk dan op de canitrailkalender op deze site