Canisports2Enjoy vraag & antwoord

Hoe oud moet mijn hond zijn om te canicrossen? Hoe start ik met canicross? Past dit harnas voor mijn hond? zijn veel gestelde vragen en zien we veel voorbij komen op o.a. facebook. Met het Canisports2Enjoy vraag en antwoord geven wij antwoord op deze en nog veel meer vragen. Het Canisports2Enjoy vraag en antwoord is ‘Het startpunt van ieder canicross- en canisports-avontuur’

Is mijn hond geschikt om te canicrossen?

  • Alle honden zijn geschikt om te canicrossen, echter…. De hond dient fit en gezond te zijn en vrij van blessures, net als hun baasjes. Sommige rassen kennen echter door hun bouw soms ook een beperkte bewegingsvrijheid en of beperkte ademhalingsmogelijkheden waardoor actief sporten beperkt(er) kan zijn.

Bij Canisports2Enjoy staan wij altijd voor u klaar voor informatie en advies en kunnen, indien gewenst, met u in overleg een aangepast actief sport- (en spel)programma opzetten of bedenken. Ook kunt u eventueel vooraf advies inwinnen bij uw dierenarts.

De gezondheid van uw hond staat altijd voorop!

  • Niet alle honden zijn (altijd) even gemotiveerd om te trekken maar vinden het wel heel leuk om actief bezig te zijn samen met hun baasje. Hardlopen met je hond is naast canicross of canitrailen een hele mooie manier om samen bezig te zijn.

Hoe oud moet mijn hond zijn om te canicrossen?

  • Om te starten met canicross is het advies om te starten nadat de groeischijven zijn volgroeit. Bij de meeste honden is dit het geval na ongeveer een jaar. Voor grotere rassen duurt dit nog wat langer en kan dit oplopen tot 1,5 jaar of zelfs wel 2 jaar, en voor kleinere rassen zal dit wat korter kunnen zijn. In het algemeen wordt er uitgegaan van een leeftijd van de hond minimaal 1 jaar moet zijn om te starten.
  • Naast het fysieke en lichamelijke aspect speelt uiteraard ook de mentale gesteldheid een belangrijke rol. Tijdens de trainingen merken we vaak dat starten (in een groep) op te jonge leeftijd voor veel honden lastig is. (te) jonge honden zijn sneller overprikkelt waardoor het leren van nieuwe vaardigheden moeilijk is en waardoor ze mogelijk verkeerd gedrag aanleren, zoals het happen in de lijn, sneller afgeleid zijn, spelen met andere honden tijdens het canicrossen. Tijdens de Start2Enjoy beginners cursussen hanteren we daarom een minimale leeftijd van 15 maanden om deel te nemen in de groepstrainingen. Voor honden tussen 12 en 15 maanden hebben we de mogelijkheid voor een Pré Canicross cursus.

Hoe oud moet mijn hond zijn om deel te nemen aan een wedstrijd?

  • Vanaf 1 augustus 2023 zijn de leeftijdsgrenzen voordeelname aan de canicrosswedstrijden in Nederland (Canicross Nederland) aangepast
  • Voor wedstrijden in Nederland  geldt een minimale leeftijd van 18 maanden voor de lange cross en 15 maanden voor de korte cross.
  • In België bij de BCF en VCF is voor beide afstanden de minimale leeftijd 18 maanden
  • Bij veel wedstrijden is er ook een Funcross en hiervoor houdt men (in Nederland) een minimale leeftijd aan van 12 maanden. Voor de Kidscross wordt eveneens een minimale leeftijd van 18 maanden aangehouden.
  • Voor Bikejöring dient de hond minimaal 18 maanden oud te zijn (om te kunnen deelnemen aan wedstrijden)

Ik heb een reactieve hond, kan ik dan gaan canicrossen?

  • Ja! Echter denk heel goed na over waar de reactiviteit vandaan komt. Komt deze voort uit opwinding, positieve prikkels en of enthousiasme dan is canicrossen/trailen mogelijk iets te veel van het goede. Indien je hond het moeilijk vindt om in groepsverband te zijn of te lopen denk dan na of het lopen in groepsverband dan wel de juiste keuze is. Of is het beter om in alle rust samen met je maatje op stap te gaan en in alle rust te kunnen genieten zonder de extra stress over andere honden en of deze te dicht bijkomen en of dat er mogelijk ‘iets’ zou kunnen gebeuren.
  • Deelname aan een wedstrijd of evenement kan uiteraard ook echter zorg er voor dat je je hond een veilige omgeving geeft om in te sporten (zonder extra stress)
  • Zorg er voor dat indien nodig jij en je hond een ander en een andere hond veilig kunnen inhalen of ingehaald kunnen worden. Doe zo nodig een extra stapje opzij en houdt je hond kort (vasthouden kort bij of aan het tuig van de hond) zodat je veilig kunt (laten) passeren.
  • Zorg dat je ten alle tijden de controle hebt en behoudt over je eigen hond en houdt gepaste afstand tot anderen.
  • Het dragen van een muilkorf is geen straf! Het maakt andere extra alert, het geeft jou en je hond extra zelfvertrouwen, er kan immers niets of minder gebeuren. Zorg er wel voor dat je een goed passen de sport-muilkorf kiest waarbij de mond van de hond vergenoeg open kan en zijn tong goed uit de bek kan komen.
  • Sommige mensen dragen een extra geel lintje, dit geeft dan aan dat je een reactieve hond hebt. Echter geeft dit geen zekerheid dat iedereen in je omgeving dit óók weet en herkent.

Welke inentingen zijn er noodzakelijk (tijdens een evenement of wedstrijd)?

  • Met vaak wel 150 tot 200 honden uit binnen en buitenland op en rond een wedstrijdterrein, is preventie van ziekte erg belangrijk. Besmettingen voorkomen is dus in het belang van zowel de deelnemers als de honden op de plek waar we te gast zijn. De volgende vaccinaties zijn verplicht.
    • D – Hondenziekte
    • H – Hepatitis
    • L – Leptospirose
    • P – Parvovirose
  • Aanbevolen de neusenting tegen kennelhoest (deze is vaak verplicht in het buitenland) Een geldige Rabiës-inenting is wettelijk verplicht voor deelname aan buitenlandse wedstrijden en voor buitenlandse honden bij deelname aan Nederlandse wedstrijden.
  • Titerbepalingen worden geaccepteerd met een maximale geldigheidsduur van 3 jaar (in het buitenland niet altijd) Voor Leptospirose is een betrouwbare tieterbepaling niet mogelijk. Honden die om een of andere medische reden niet gevaccineerd kunnen worden, mogen op eigen risico starten mits een verklaring van de eigen dierenarts kan worden getoond. (bron www.canicrossnederland.nl)

Hoe start ik met canicross?

  • Start met een beginners cursus of workshop
  • Laat je goed informeren
  • Pas en probeer het harnas voor je hond voordat je iets aanschaf, laat je goed informeren
  • Start2Enjoy!

Hoe fit moet ik zelf zijn?

  • Iedereen kan starten met canicross of canitrail. Als je zelf nog een minder goede conditie hebt kun je het beste rustig beginnen, en werk vooral ook aan de eigen conditie naast het canicrossen of canitrailen! Dit is misschien minder leuk dan samen met je hond actief bezig zijn maar zorgt er voor dat je daarna fit en gezond aan de slag kunt gaan.
  • Opbouwschema beginners: let op blessures! Doe altijd een goede warming-up en bouw rustig en niet te snel op.

Welk type harnas heb ik nodig?

De benodigde uitrusting bestaat uit 3 delen. Een Harnas voor de hond, een heupgordel voor de loper en een elastische lijn waardoor de hond en de loper met elkaar verbonden zijn. Met name het harnas of tuig van de hond verdient de juiste aandacht bij het passen en het aanschaffen daar van. Het harnas moet om te beginnen de hond voldoende vrijheid geven om goed te kunnen bewegen en rennen, het moet dus vrij zitten rondom het schoudergewricht. De hond zal tijdens het canicrossen trekkend voor de loper uit lopen, hiervoor moet het harnas ook op het borstbeen van de hond zitten, niet er boven en niet er onder. 

In zijn algemeenheid kennen we 2 soorten harnassen, en dat is een sporttuig en een trektuig. Het sporttuig is minder geschikt voor het canicrossen, daarvoor zijn speciaal de trektuigen ontworpen. Voor een compactere hond, waarbij de reguliere trektuigen te lang zijn, kan dit eventueel wel een goed harnas zijn. Let dus altijd goed op bij de aanschaf en laat je goed adviseren!. 

      Past dit harnas voor mijn hond?

      Belangrijk om het harnas goed aan te doen en het beoordelen van de juiste pasvorm gebeurt met lichte spanning op harnas vanachter uit, alsof de hond aan het trekken is. Een goed harnas:

      • zit goed op het borstbeen, ook (vooral) als er spanning op de lijn staat mag het harnas niet opkruipen en te hoog komen te zitten.
      • sluit mooi aan bij de hals, vaak worden er 2 of 3 vingers vrij rond de hals aangehouden
      • laat alle bewegende lichaamsdelen vrij, er is er voldoende ruimte achter de poten en de schouders zijn vrij.
      • is goed op lengte, de laagste banden gaan over de laatste ribben, zeker niet er achter
      • sluit mooi glad aan, als het harnas op lichte spanning staat mag het nergens opkruipen
      • knelt en schuurt nergens

      Pas en probeer het harnas voor je hond voordat je iets aanschaft, laat je goed informeren!

      Fit & Train

      Met de Fit & Train mogelijkheid van Start2Enjoy bieden we een passervice om diverse harnassen te passen en te testen (Fit and Train). Nadat je een geschikt harnas hebt gevonden kun je dit eventueel ook direct aanschaffen.

       


      Kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?

      Ja je kunt je aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief via deze link

       

      Is jouw vraag nog niet beantwoord? stuur dan een mailtje naar info@canisports2enjoy.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.